דברי תורה

ברית בחורב

פרק י"ט בפרשה עוסק בפרטי ההכנות וב"מסע הדילוגים" של משה מההר לעם וחזרה.(כדאי לקרא)

בטרם  התגלותו על הר סיני ,לתת  את עשרת הדיברות מורה הקב"ה למשה להעביר את המסר הבא:

 

כֹּה תֹאמַר לְבֵית יַעֲקֹב וְתַגֵּיד לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל.  ד אַתֶּם רְאִיתֶם אֲשֶׁר עָשִׂיתִי לְמִצְרָיִם וָאֶשָּׂא אֶתְכֶם עַל-כַּנְפֵי נְשָׁרִים וָאָבִא אֶתְכֶם אֵלָי.  ה וְעַתָּה אִם-שָׁמוֹעַ תִּשְׁמְעוּ בְּקֹלִי וּשְׁמַרְתֶּם אֶת-בְּרִיתִי וִהְיִיתֶם לִי סְגֻלָּה מִכָּל-הָעַמִּים כִּי-לִי כָּל-הָאָרֶץ.  ו וְאַתֶּם תִּהְיוּ-לִי מַמְלֶכֶת כֹּהֲנִים וְגוֹי קָדוֹשׁ  אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר תְּדַבֵּר אֶל-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל.

 

הפניה  היתה לכל העם לא רק ל"דתיים" או ל"חרדים" .לכולנו יש מניה בתורה.

חז"ל הדגישו גם, שמשה פנה לנשים תחילה (בית יעקב) ואחר כך לגברים (בנ"י).

הוא פונה ליוצאי מצרים שראו במו עיניהם את הנסים במצרים. וגם מובטחת להם הבחירה להיות לעם סגולה ,בתנאי שישמעו בקול ה'  על מנת לשמור את הברית. על איזו ברית מדובר?

שלש בריתות נרמזות בהקשר זה לפי המפרשים השונים:

1.ראשית, הברית עם אבות האומה.  בחומש בראשית בפרק ט"ו-י"ח  עם אברהם ובפרק י"ז בפסוק י"ט  גם עם יצחק.2. לאחריה  ברית שכרת  משה עם כל העם מיד אחרי קבלת עשרת הדברות. כמו שמתואר בפרשת משפטים:ויקח (משה)

סֵפֶר הַבְּרִית, וַיִּקְרָא בְּאָזְנֵי הָעָם; וַיֹּאמְרוּ, כֹּל אֲשֶׁר-דִּבֶּר יְהוָה נַעֲשֶׂה וְנִשְׁמָע.  ח וַיִּקַּח מֹשֶׁה אֶת-הַדָּם, וַיִּזְרֹק עַל-הָעָם; וַיֹּאמֶר, הִנֵּה דַם-הַבְּרִית אֲשֶׁר כָּרַת יְהוָה עִמָּכֶם, -

3. והשלישית עם בניהם , לפני כניסתם לארץ, בערבות מואב. בסוף ספר דברים לפני הכניסה לארץ. בפרשת ניצבים.(כדאי לעיין)

ועל כך למדנו  כבר שהקשר המשולש (אבות הורים ונכדים) לא במהרה יינתק.

בתפילת שחרית  מזכירים: ואני זאת בריתי אותם אמר ה', רוחי אשר עליך ודברי אשר שמתי בפיך, לא ימושו מפיך ומפי זרעך ומפי זרע  זרעך אמר ה'.

על כך מרחיבים חז"ל ומבהירים: אם שלשה דורות , סבא , בנים ונכדים ישמרו את התורה  אזי  מובטחים שהתורה לא תמוש מהמשפחה לעולם.

בתגובה להודעה שמסר משה לעם לפני המעמד בהר סיני עונים כל העם ואומרים: וַיַּעֲנוּ כָל-הָעָם יַחְדָּו וַיֹּאמְרוּ כֹּל אֲשֶׁר-דִּבֶּר יְהוָה נַעֲשֶׂה. ובהמשך  בפרשת משפטים לאחר המעמד מבטיחים  שוב בלשון חדה  וברורה  כל אשר ציוה ה' נעשה ונשמע.

לכן, לדעתי אין לאף אחד בעלות בלעדית על התורה. אלא היא נחלת כלל ישראל.

על הפסוק בהמשך: וישם לפניהם את כל הדברים האלה אשר צוהו ה'  מסבירים המפרשים שהכוונה גם לתורה שבעל פה שנמסרה יחד  כפירוש לתורה שבכתב

וכמו שנאמר:וזאת התורה אשר שם משה לפני בני ישראל. או: ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם. שהכוונה  היתה להגיש לבנ"י את התורה  יחד עם כל הסבר.

חשוב לי להוסיף את פירושו של רבי עובדיה ספורנו על  נושא בחירת עם ישראל:

בניגוד למה שמאשימים אותנו על  העליונות שלנו כביכול אומר הקב"ה: אע"פ שכל המין האנושי יקר אצלי מכל יתר היצורים... כי אומנם לי כל הארץ וחסידי אומות העולם יקרים אצלי בלי ספק. אבל אתם עם ישראל תהיו המורים והמדריכים לעמים את מציאות ה' כמו שאומר הנביא: כי מציון תצא תורה.....

שבת שלום מוולינגטון.